0
0
лучший сайт где можно скачать шаблоны для dle 12.1 бесплатно
Закрыть меню
Auto ziņas Tehnoloģijas Autosports Atsauksmes E-automašīnas Jaunas automašīnas Tunigs Raksti
0
1173

Piekabju noma: kas tev par to jāzina?

publicēts alexpuskins 18-08-2023, 02:19

Pieņemsim, ka esi nolēmis pavasara sezonā uzsākt savas vasarnīcas remondarbus - būs būvgruži, jāatbrīvojas no pāris vecām mēbelēm un jāatved jaunas. Tas noteikti nebūs tik vienkārši kā bagāžniekā ielikt pāris grāmatu un maisu ar vasaras drēbēm, šoreiz būs putekļi, būs gruži un vajadzēs daudz vietas! Tik daudz vietas tavā mašīnā nav. Turklāt braucot turp un atpakaļ, lai pārvadātu visu sadzīvi, paies vesela diena vai pat vairākas - tā vietā, lai nestos no pilsētas uz laukiem vairākas reizes, nelietderīgi tērētu benzīnu un savu laiku, tu gribētu strādāt efektīvāk.

Šis būs viens no tiem gadījumiem, kad tev būs vajadzīga piekabju noma. Turklāt piekabju noma tev varētu noderēt arī virknē citu dažādu dzīves situāciju, piemēram, pārvadājot laivu vai ūdensmoci, sagādājot malku ziemai vai rūpējoties par dārza uzkopšanu un labiekārtošanu - vedot koku stādus un mēslojumu.

Šajā rakstā mēģināsim atbildēt uz svarīgiem jautājumiem par auto vadīšanu ar piekabēm.

Vai ar piekabi var braukt jebkurš?

Galvenais priekšnosacījums, lai vadītu automašīnu savienojumā ar piekabi, ir B kategorijas vadītāja apliecība. Tomēr tā nedod tiesības vadīt jebkuru piekabi. Vadītāja apliecībai neatbilstošas piekabes pārvadāšana likuma priekšā uzskatāma par finansiāli sodāmu pārkāpumu - var nākties maksāt soda naudu apmērā līdz pat 280 eur. Tas noteikti būs dārgāk kā pati piekabes noma.

Lai noteiktu, ar kurām piekabēm var vai nevar braukt B kategorijas autovadītājs, palīdzēs matemātika un zināšanas par noteiktajiem masas ierobežojumiem. Kopumā varam izšķirt 2 dažādas situācijas, kurās nomniekam izvērtēt, vai ar piekabi atļauts braukt:

  • 1) Vieglā piekabe
  • Pirmā scenārija gadīumā piekabes nomniekam jāpatur prātā divi maksimālie lielumi: 750 un 4250 kg. Ja nomas piekabes masa nepārsniedz vai ir vienāda ar 750 kg, tad kopējā piekabes + vilcēja savienojuma masa nevar pārsniegt 4250 kg. Ja šie nosacījumi izpildās, nomāt piekabi iespējams ar B kategorijas tiesībām.

  • 2) Prāvāka piekabe
  • Ja vilcēja un nomātās piekabes kopējā masa nepārsniedz 3500 kg, bet piekabe šajā vienādojumā ir smagāka par 750 kg, šī ir vēl viena situācija, kad piekabi ar B kategorijas tiesībām atļauts pārvadāt.

Šie augstāk minētie piemēri skaidri parāda, ka piekabju noma ietver noteiktus ierobežojumus - ne katru piekabi iespējams pievienot savam automobilim un doties ceļā. Pirms piekabes nomas jāveic aprēķini, lai pārliecinātos, ka tās masa atbilst noteiktajiem standartiem.

Kurš var braukt ar ĪSTAJĀM piekabēm?

Mazās un vieglās piekabes līdz 750 kg patiesībā pat nevar uzskatīt par īstenām piekabēm. Profesionāļi pie nopietnām piekabēm pieskaita smagākas un masīvākas piekabes - vadītājiem vajadzīgas specializētas zināšanas, lai automašīnu vadītu droši savienojumā ar šādas kategorijas piekabēm. Autovadītājiem tāpēc jāmācās autoskolā un jāiegūst BE kategorijas vadītāja apliecība.

Ja piekabes masa ir mazāka vai vienāda ar 3500 kg, BE kategorijas vadītāja apliecība dod iespēju pārvietoties ar līdz pat 7000 kg smagu vilcēju un nomas piekabi.

Cik viegli vai grūti iegūt BE kategorijas tiesības?

BE kategorijas tiesību iegūšana ir salīdzinoši īss process: teorijas daļu veido tikai 3 nodarbības; 1 nodarbības ilgums - 4 stundas. Minimālais BE kategorijas braukšanas nodarbību skaits ir 4. Līdz ar to kopējais laiks, lai iegūtu BE kategorijas tiesības veiklākajiem un apņēmīgākajiem vadītājiem nepārsniegs pat nedēļu.

Noslēgumā, protams, jānokārto CSDD eksāmens. Braucot ar piekabi, praktiskajā daļā jāizpilda figūras tāpat kā B kategorijas gadījumā - figūra ar gabarītvārtiem ir nemainīgs standarts.

Kā braukšana ar piekabi atšķiras?

No malas vērtējot, piekabes noma nav nekas sevišķs - tikai piekabini klāt piekabi un brauc tāpat kā iepriekš! - tik vienkārši gan tas tomēr nav. Braucot ar piekabi, jāņem vairāk vairākas atšķirības:

  • Automašīnai pievienots papildus svars un palielinās kopējais transportlīdzekļa garums: tas ietekmē manevrētspēju un var palielināt apstāšanās ceļa garumu;
  • Ierobežota redzamība: atpakaļskata spogulī grūti pārliecināties par situāciju aizmugurē, tāpēc grūtāk nomainīt braukšanas joslas, nogriezties vai novietot automašīnu;
  • Palielināts nogriešanās leņķis: kopā ar nomas piekabi pagriešanās leņķis ir lielāks, līdz ar to nepieciešams vairāk vietas šī manevra veikšanai. Tāpēc jāieņem pozīcija vairāk pa labi, apzinoties piekabes trajektoriju;
  • Piekabes šūpošanās: vēja ietekmē piekabe var šūpoties, līdz ar to ieteicams nebraukt pārāk ātri, nepārkraut piekabi - nepārsniegt pieļaujamo slodzi un smagāko kravu novietot tuvāk smaguma centram;
  • Cita bremzēšanas tehnika: jābremzē braucot lejā pa kalnu un pie apstāšanās - laicīgāk;
  • Citi ātruma ierobežojumi: braucot ārpus apdzīvotām vietām ar piekabi, ātrums nedrīkst pārsniegt 80 km/h.

Vai pie auto var stiprināt jebkura smaguma piekabi?

Kā jau noskaidrojām iepriekš, ir noteikti piekabes smaguma ierobežojumi, ņemot vērā vadītāja iegūto kategoriju. Tomēr vai gadījumā, ja iegūta BE kategorija, vadītājs var brīvi nomāt jebkuru pieejamo piekabi? Kā izrādās, pat ar augstāku kategoriju šāda vieglprātība nav pieļaujama.

Būtisks faktors ir izgatavotāja noteiktā vilkšanai paredzētā piekabes masa. Parasti to var noskaidrot transportlīdzekļa reģistrācija apliecībā, tomēr Latvijā šī sadaļa netiek norādīta. Šī iemesla dēļ, nomājot piekabi, laicīgi jāvēršas pie auto markas dīlera vai jāizpēta katalogi.

Kur salīdzināt cenas?

Transporta jomā Latvijā cenu un pārdevēju salīdzināšanai iesakām izmantot dalder.lv - tas ir bezmaksas sludinājumu portāls ar inovatīvu vīziju un vērtību pienesumu. Katrs sludinājums savienots ar pārdevēja mājaslapu, kas nozīmē, ka laicīgi iespējams pārbaudīt reitingu un pircēju atsauksmes. Šāda sludinājumu platformas organizācija ir unikāla un nodrošina priekšrocības, kuras novērtē ikviens, kas vēlas veikt informētu lēmumu.

http://fiatforum.lv/http://fiatforum.lv/
Kontakti Noteikumi Reklāma
Uz augšu